DROBNI PRAŠNI DELCI IN ONESNAŽENOST ZRAKA

Zdravje in ekologija

Živimo v času največjega napredka, saj je današnje onesnaženje kar 400 x večje kot pred 30. leti. Tehnologija, industrija in promet še nikoli niso bili tako razviti. Stranski negativni učinek vsega tega napredka pa je tudi vedno bolj onesnažen zrak in okolje na splošno.

Slaba kakovost zraka neposredno negativno vpliva na kakovost našega življenja. Drobni prašni delci pa so za naj studi najbolj nevarni, saj zaradi svoje majhnosti lahko prodrejo v pljuča, od tam pridejo v kri in celo v možgane. Prašni delci povzročajo glavobole, vrtoglavice, vnetje sinusov, prehlade, utrujenost, onesnaženost zraka pa lahko vodi tudi do zelo resnih zdravstvenih težav kot so astma, bronhitis, kožne infekcije in alergije, bolezni srca in ožil ter celo do rakavih obolenj. Zdravstvene težave, povezane s slabo kakovostjo zraka, so še posebej velike na strnjenih urbanih območjih, kjer je kakovost zraka na splošno slabša. Slaba kakovost zraka je tudi poglavitni vzrok za prezgodnjo smrt v EU. Na žalost pa Slovenija sodi med bolj onesnažene države zraka z delci PM10 (delci, veliki 10 mikrometrov). Do negativnega pojava pa prihaja predvsem v neprevetrenih kotlinah in skorajda v vseh večjih slovenskih mestih.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.